Forrige helg gikk World Money Fair av stabelen som vanlig på Estrel Hotel i Berlin, her kan du lese om nyheter og se bilder fra messen.
Lange køer ved åpning, men ikke kaotisk. Tyske myntmessedeltagere er høflige og voksne folk som venter i tur og orden. 15 000 mennesker besøker messen hvert år, som gjør dette til en av de største myntmessene i verden.
Årets Guest Of Honor var South Africa Mint og Rand Refinery som feirer 50 års jubileum for det som fortsatt er verdens mest produserte gullmynt, Krugerranden, produsert først gang 3 juli 1967. Hele 52 millioner unser gull har blitt omgjort til mynter siden første mynt ble preget. Produksjonen og salget har derimot ikke gått smertefritt over disse femti årene og etterspørselen var særdeles svak fra 1985 til 1992. År 2000 så det laveste opplaget da kun 10 923 unser ble laget, dette er derfor en sjelden mynt.
Til messen tok myntverket med seg 50 av de nye sølvunsene som skal slippes for salg denne våren og med et så lite antall ble disse utsolgt første timen på fredag og før undertegnede rakk frem. Vi har mynter inne for bestilling og kommer til å tilby denne så snart myntverket slipper disse. Til utstilligen hadde de også med en 50 unser proof gullmynt laget i 50 eksemplarer, et imponerende stykke gull.
En mynt som definitivt ikke har femti år på baken enda er nye Mozart Bullionmynter fra Palau som slippes i slutten av februar. Premiene skal kunne konkurrere med Wiener Philharmonikere og lages i både gull og sølv. Gullmyntene kommer i 1, 1/2 og 1/4ozt mens sølvmynten kun kommer i 1 ozt størrelse. Denne skal vi jobbe med å få inn til Norge.
Den største utstillerhallen rommer de store nasjonale myntverkene, utstyrsleverandører og noen konseptfirmaer. Rundt denne hallen er det flere mindre haller med utstillere og dealere i alle størrelser. Det er hektisk, varm, trangt og slitsomt, men verdt det likevel.
Andre nyheter som ble sluppet var den etterlengtede og forsinkede andre utgivelsen i Royal Canadian Mints Predator Serie, "The Lynx", eller Gaupen som vi kjenner rovdyret som i Norge. Opplaget er redusert fra 1 million til 500 000, noe som antagelig bl.a. skyldes at samlere nå har fått nok av at myntverket ikke tar melkeflekkproblemet på alvor.
Siden 2010 har myntverket utgitt wildlife mynter til en noe høyere premie enn Maple Leafs kontinuerlig, med til tider meget bra design som også har blitt godt mottatt i markedet. Men når majoriteten av myntene utvikler flekker over kort tid mister mange interessen. Representanten ved den imponerede store standen forsikret meg om at de nå hadde addressert problemet, men det gjenstår å se.
Jeg tror det vil ta tid før kjøpere kaster seg over disse myntene som før, selv om problemet nå skal være løst. Mynten er fin den, og prisen er ikke avskrekkende på noen måte så et par eksemplarer burde alle kunne ta seg råd til, men å stashe opp tubevis som var vanlig tidligere ville jeg frarådet. Til høyre Koala og Kenguru maskottene til Royal Australian Mint.
Et adskillig mer sympatisk myntverk finner vi i Arizona; Scottsdale tar messen alvorlig og jobber beinhard fra morgen til kveld i møter med forhandlere og kunder med tre representanter. De kunne vise oss en fantastisk ny gullunse basert på King Tut designet fra fjorårets 5ozt i sølv.
Denne skal vi ta inn og premien blir omtrent som Buffalos fra US Mint. Den nye gullmynten er slått uten ramme rundt blanketten på pressen, så metallet får flyte utover og danne en mynt som ikke er helt sirkulær, men ujevn. De kunne også avsløre at tredje runde med Vikings! kommer før sommeren.
I handlerområdet virket det som markedet var godt og de vi snakket med og handlet av kunne fortelle at de var fornøyd med salget. Det er ikke gratis å ha stand på messen og at man ser de samme dealerne på plass hvert år vitner om at det er en hel del omsetning.
Prisene på de mer sjeldne moderne myntene holder seg også godt. Vi fikk prutet ned ett sett med 3 African Ounces (2008 Gorilla, 2009 Elephant og 2010 Lion) fra Rwanda til 600 EUR, men så er dette mynter man ser utrolig sjeldent og eksemplarene var feilfrie.
Også tidlige Somalian Elefants var friskt priset, 285 Euro for 2000 utgaven og mellom 145 og 235 Euro for andre tidlig 2000-utgaver.
Det utgis også alltid spesielle utgaver eller medaljer til store myntmesser og WMF i Berlin er ikke noe unntak. Perth Mint utgir en farget Kookaburra, Royal Australian Mint en 1 cent Proof utgave og mest interessant for oss; en panda. Utgitt av Shanghai Mint og designet av Yu Min, som har stått for en rekke av pandadesigene og vært involvert i serien siden 1982, ble en proof medalje med et opplag på kun 1000 stk. solgt, og utsolgt, allerede tidlig lørdag.
Vi sikret oss ett eksemplar, som kan kjøpes her. Yu Min designet også 1983 sølvpandaen og den originale gipsformen til mynten ble utstilt.
Personlig hadde jeg vel egentlig forventet litt mer festivitas etter hva som må ha vært et godt år for bransjen ifjor, men at det var flere bransjefolk tiilstede enn ifjor tror jeg ganske sikkert.
Norge var også representert med et privat lite myntverk fra vestlandet som hadde med en myntgraveringsmaskin. Den ble populær blant messedeltakerne da gjestene kunne få inngravert sitt eget portrett på sølvmedaljer. Vi lot oss også friste og fikk preget vår egne lille unse i .925 renhet. Opplag; 1 stk!
Vi falt også pladask for denne elefantmedaljeklokken (ja du leste riktig) fra Royal Thai Mint. Opplaget er kun 50 stk og du kan kjøpe den her.
Det var med skuffelse jeg konstaterte at Nord Korea ikke var med i år, så der glapp muligheten for flere bullions derfra; et must for en som samler moderne sølvbullions fra hele verden. Kanskje kommer de neste år. All in all var det en hektisk helg i Berlin med noen fine nyheter som kommer for salg i løpet av våren, og gjensyn med hyggelige nye og gamle bekjentskaper fra myntverdenen.