Stemningsrapport WMF Berlin 2014

Av Admin Gold Source, 6 feb 2015 - 14:28

Det var forrige fredag turen gikk til Estrel Kongressenter og Hotel, som er et av Europas største hotel, og som har vært vertskap for World Money Fair (WMF) i flere år, i bydelen Neuköln i Berlin.

Hele hotellet bar preg av at fokuset for helgen var mynter, mynter og atter mynter. Alt fra frokostbriketter, housekeeping-skilt, servietter og store deler av lobbyen var sponset av myntverk, raffinerier og andre aktører fra bransjen som skulle vise seg frem.

Det var livlig stemning i barene med salgsrepresentanter og høye herrer fra store aktører som åpenbart hadde sett frem til det som er årets event for bransjen i Europa, og når messen ikke åpner før kl 10.00 dagen etter ble det en sen kveld for mang og enhver tilreisende.

Morgenen etter var det stappfullt i resepsjonen som også fungerer som inngangsparti for messeområdet, det var kø ut på gaten av besøkende, men etter en times tid løsnet det litt og man kunne entre salene uten alt for mye ubehag.

Så hva kan man forvente å se på en messe som dette?
Det er i hovedsak fire «typer» utstillere; alle de store myntverkene som Perth, RCM, Monnaie de Paris, Royal Mint, Austria Mint, Mint of Finland osv har imponerende stands som er store i areal, med vakre jenter i nasjonale kostymer og rekvisitter. Men så alt for mange mynter å se på er det ikke i forhold til størrelsen på standene deres. De flotte jentene er fine å se på, men ikke noe videre kunnskapsrike om myntseriene som selges, så selv om disse standene ser bra ut, er de egentlig de minst interessante på messen.

Austria Mint var en av de store på plass, med tømmerhytte, tre-ku og søte jodlejenter, myntverket stakk avgårde med tre priser i årets Krause-kåringer: Beste Gullmynt, Beste Bi-Metall Mynt og Mest Artistiske Mynt, i tillegg til å vinne «Coin of the Year», les mer her.

Guest of Honor dette året var Royal Australian Mint.

Deretter har vi den mer tekniske biten av mynt- og medaljeproduksjonen, så om du skulle være på utkikk etter en "hydraulisk myntstempler" eller liknende finner du det i teknikk-hjørnet i den store messehallen, det var ikke blant messens best besøkte kan vi avsløre. Alle andre samlerløsninger i album, kapsler og bokser finnes det også plenty av stands på.

Så har du myntkonseptselskapene med sine utstillinger. Dette er private selskaper som designer, kontraherer valør fra ulike land, markedsfører og selger moderne sølv- og gullmynter. Her er det ganske mye rart og langt fra alle mynter her vil vise seg å være gode kjøp i fremtiden, eller passer det norske markedet, men vi fant en mynt fra Chad i Protection de la Nature serien som var riktig priset og i god kvalitet som vi tok med noen hjem av.

Mynten ble sluppet den helgen, så vi har ikke fått skikkelige bilder av den enda, så da får vi klare oss med et mobilfoto tatt på pakkerommet foreløpig. For de som allerede har Benin Elefantene, kan denne 2015 Hippoen være aktuell. Opplaget er bare 5 000 mynter og utgiveren er, som Benin Elefantene, MCI Mint Germany. MCI kunne også bekrefte at 2015 Gilded Benin Elefants kom i mai, og at det kommer en 2016 utgave av Elefantene også. Kvaliteten på selve mynten (Proof-like) og at utgiveren tydeligvis har lykkes å etablere nye serier gjør at vi er positive til Hippoen.

Den nest siste kategorien utstillere er «de mindre av de store» så som New Zealand Mint, Japan Mint, Kazakhstan, Hvite Russland, og f. eks Kina, som heller ikke hadde noen enorm stand.  

Her treffer man gjerne salgssjefene for Europa og andre som har mye kunnskap om mynter og tar seg tid til å sette seg ned å slå av en prat om markedet og spesifikke mynter. Disse standsene er veldig mye hyggeligere enn de store, og vi hadde gode samtaler med flere og fikk tatt noen bilder av nyheter. New Zealand fortsetter sin Disney Serie og siste tilskuddet er «Cinderella» som kommer i både gull og sølv. Tidligere i år slapp de også Mikke Mus i 1 kilo gull og sølvmynter.

China Gold Coin Corporation viste også frem sine nye mynter, men det er usikkert om disse dukker opp i Norge.  Denne Auspicious Culture 2015 utgaven er Round- Shaped og del av sett på tre gull og tre sølvmynter som er utrolige fine, spesielt den forgylte fisken.  Vi skal prøve å få tak i noen for salg.

Og til sist har vi bortimot hundre små stands med dealere av alle typer og spesialister, og dette var messens høydepunkt for undertegnede. Her kan man jakte fra bord til bord å snuse frem backdatede utgaver av alle typer moderne mynter.  Noen av prisene er dog «for friske» for å si det forsiktig. En 2003 ugradert sølvpanda, med litt toning på kanten og sliten kapsel? 105 Euro (!) Nei takk. Noen handlere tror at mynter kan selges dyrt bare fordi de er kinesiske, dette er tull, kvalitet er like viktig her som andre steder.

Generelt så var det en hel del fingermerker, sprekker i kapsler og dårlig behandlede mynter for salg. Dette besøket har gjort oss mer overbevist enn noensinne om at vi gjør det riktig når vi selger mynter i airtites som sitter dønn fast og at vi satser på bestselgere og kvalitetsserier som ikke havner i «billig-kurven» noen år senere.

55 Euro for Timber Wolf 2012 uten kapsel, der de ligger i en remse oppå hverandre og noen har melkeflekker er også drøyt. Så ikke forvent at det er fullpakket med kupp her, men man kan hvertfall finne sjeldenheter som så å si aldri dukker opp i det private annenhåndsmarkedet i Norge, og leter man lenge nok finner man til slutt den kvaliteten og prisen som er riktig.  Vi fant Year of the Mouse 1 unser fra Perth, noen RCM Moose fra Wildlife serien, og noen Koalaer og Kookaburraer som var bra og noen av disse er for salg i nettbutikken nå.

Så all in all, anbefales det for myntinteresserte nordmenn å ta turen nedover? Ja, hvorfor ikke?

Kort flytur og overkommelige priser på mat og drikke, kombinert med at man fint kan bruke en hel dag på å surfe mellom handlerne og gjøre noen kjøp, for deretter å sjekke ut resten av byen en påfølgende dag gjør World Money Fair i Berlin til en fin guttetur-kandidat. Vi skal i hvert fall tilbake neste år, og tar gjerne kunder med oss som reisefølge.